loading
menu magnifying-glass cross plus tick right arrow link share share play

Beechworth Primary School

Client Victorian School Building Authority
Status Completed 2024
Country Yet to be acknowledged
Location Beechworth, Vic
Aerial view of horseshoe shaped heritage brick school building with central spire, grassed and sports surfaced forecourt
Arched hallway entry next to front office in heritage school building
Library space with acoustic ceiling baffles, book display and green, house-shaped cubby nooks
Timber table and hotdesks in staffroom space with stairs to mezzanine storage
Birds-eye view of acoustic baffle above timber tables and club lounge seats in staffroom
Multipurpose learning space in heritage building with three small grass cushion mounds
Wet area classroom space in heritage building with old windows
Outdoor paved seating area next to walkway, timber and metal screen to adjacent toilets
Covered walkway parralel to but separated from heritage school building
Side aerial view of heritage brick school building with multipurpose BER and new addition
Status Completed 2024
Client Victorian School Building Authority
Country Yet to be acknowledged
Location Beechworth, Vic
Budget $ 7.74 million

One of the best ways to maintain historic buildings is to keep them relevant to the communities they serve. Built in 1875, the heritage-listed Beechworth Primary School is an example of significant educational architecture returned to its former glory.

Tackling quality, maintenance and approachability issues through restoration, refurbishment and new additions, Foreground delivered a contemporary learning facility defined by welcome, amenity and intuitive flow.

Successive earlier, ad hoc internal reconfigurations had resulted in a fragmented user experience. To improve the arrival experience we restored visual connection with a consolidated and centralised reception and administration. These now sit alongside adaptable and high-performing classrooms with strong visual appeal. Outdoors, learning connections and passive play zones benefit from ample shade, covered walkways, and an upgraded forecourt warmly welcomes visitors, both during and out of school hours.

Working with a heritage consultant, our design approach was to strip back ineffectual earlier upgrades to best celebrate period features. This meant removing elements like the faux-heritage rear walkway. Its contemporary replacement is now respectfully detached from the historic building, where we included a new canteen, with inclusive, gender-neutral toilets alongside. Other updates include a sympathetic extension to the adjacent BER building, which has expanded the school’s multipurpose facilities.

Classrooms and resource areas like the library are now flexible and integrated. New joinery and interactive whiteboards bring classroom comforts up to standard, while restored heritage, timber windows and doors pay respect to historic details alongside. By removing redundant partitions, we reinstated the original classroom volumes. Any necessary interventions now are recessive and respectful of heritage features. Acoustic baffles made of recycled PET hang from the six-metre ceilings, improving noise performance within and between rooms. They also effectively alter the perception of the ceiling height, preventing young students from feeling swamped by the vastness of their learning environments.

The new staffroom, meanwhile, is both generous and inviting, and includes hot desks and a dedicated teacher planning room. A mezzanine above this zone offers welcome, additional storage, making excellent use of the lofty ceilings so common in heritage buildings of this era.

Photography: Blue Tree Studios